Åderbråck brukar ofta beskrivas som besvärande men för det mesta helt ofarliga. De flesta som drabbas av åderbråck får inga besvär förutom att man kanske tycker illa om hur benen ser ut och ogärna visar sig i shorts eller kjol på sommaren. En del får också problem med att benen känns tunga eller stickiga, särskilt om man suttit stilla en längre tid. Det hänger ihop med åkomman, som beror på att venerna har svårt att transportera upp blodet till hjärtat och därmed blir utsatta för et för högt blodtryck.
När ett åderbråck bildas blir venen tjock och slingrar sig. Den blir tjock av att blodet både pressas upp i venen nedifrån och dessutom rinner tillbaka nedåt eftersom venernas klaffar inte fungerar som de ska. Snart syns den innanför huden och vi konstaterar åderbråck. Många oroar sig för att åderbråcken ska orsaka andra besvär med hjärta och blodkärl, till exempel att ska bildas en blodpropp som kan fara vidare till lungorna. Ibland hör man också talas om blodproppar i samband med åderbråck. Så vad gäller egentligen?
Det är sant att åderbråck ibland kan orsaka blodproppar. Dock rör det sig om en lindrig variant av ytliga blodproppar som uppstår till följd av en kärlinflammation. Dessa proppar kallas också för tromboflebiter och är för det mesta helt ofarliga. En tromboflebit känns som en liten öm förhårdnad på huden vid åderbråcket och den försvinner vanligtvis av sig själv efter någon vecka. Den som vill lindra besvären kan smörja på en salva som påskyndar processen, men man behöver inte göra några ingrepp.
Tromboflebiternas harmlösa natur gör att de flesta läkare väljer att inte sätta samband mellan åderbråck och blodproppar. De betydligt allvarligare blodproppar som kan rubba cirkulationssystemet sitter så gott som alltid djupare inne i benet, och kan om de lossnar färdas vidare emot lungorna och orsaka stora problem. Risken att drabbas av en sådan blodpropp är dock inte högre för en person med åderbråck än för någon annan.
Om man dock drabbas av upprepade kärlinflammationer och venösa blodproppar i åderbråcken kan det bli aktuellt med en behandling. Vanligtvis tar man då helt sonika bort åderbråcken med laserbehandling eller skleroserande skum. Även om åderbråck för det mesta är harmlösa så chansas det aldrig med dem. Minsta tecken på att de skulle kunna leda till något allvarligare tas på allvar och undersöks noggrant.
Om man har ont av sitt åderbråck ska man alltid kontakta läkare. Även om det inte är något allvarligt fel så är det alltid bra att hålla koll. Om man får så mycket besvär med smärta och domningar att det blir svårt att leva normalt så har man chans att få sin behandling bekostad av landstinget. Man gör då bäst i att uppsöka en specialistmottagning som kan göra en bedömning av besvären och förorda en behandling av medicinska skäl. Räknas ingreppet som endast kosmetiskt får man dock bekosta det själv. För många kan det visserligen kännas handikappande att inte kunna visa benen utan att skämmas, men för landstinget räcker inte detta tyvärr.
Vid upprepade problem med tromboflebiter däremot, så behöver man inte bekosta behandlingen själv. Det kan vara ett tecken på att något inte står rätt till. Därför ska man alltid uppsöka läkare om man har ont runt eller på åderbråcken. Det är antagligen ofarligt, men kan i värsta fall vara tecken på något allvarligt som måste åtgärdas.